суббота, 23 января 2010 г.

Ми – українці





  Я пишаюся тим, що народилася і живу в Україні. Скоро вирушати в самостійне життя, і я нерідко думаю про те, що можу зробити для своєї країни. Наше суспільство змінилося б на краще, якби кожен з нас хоча б дещицю зробив для зміцнення економіки держави, підвищення її авторитету в світі. Ми маємо на це право. Воно затверджено в нашій Конституції. А обов’язки повинні бути в серці кожного.

З 1991 року ми самі «порядкуємо в своїй хаті», та в кожного є своя думка про те, що і як робити, щоб життя стало кращим. Незалежність і демократія дають нам гарантію того, що кожен матиме можливість реалізувати свої мрії і здібності, якщо це не буде на шкоду державі. Є різні способи громадської самореалізації. Треба любити свій народ, свою країну. Громадянин – це той, хто підпорядковує свої особисті інтереси громадським, служить Батьківщині, користується правами та виконує обов’язки, встановлені законами своєї держави. Велич держави визначається величчю її громадян.
Нова влада взяла курс на активне зближення з Європейським Союзом. Вірогідно, що вже у найближчі роки ми зможемо розраховувати на те, щоб стати рівноправною країною ЄС. Майбутнє залежатиме від того, яке враження ми справимо на наших сусідів, і тому кожен має спитати самого себе: «А що означає для мене особисто бути громадянином європейської держави?»
Безумовно, кожен матиме свою відповідь на це непросте запитання. Непросте тому, що треба відповідати не лише на те, якою хотів би бачити свою країну, а й на те, що міг би їй дати, бо саме ми, народжені в незалежній Україні, є її майбутнім. Нам ще належить збудувати країну надій, з якою ми його пов’язуємо.
Я вже отримала паспорт, у якому написано «Громадянка України». Бути громадянином європейської держави це велика відповідальність. Ми будемо представляти нашу Україну, і дивлячись на нас, судитимуть про всю  державу. Треба робити так, щоб наші нащадки могли б з гордістю сказати: «Ми Українці». 

Комментариев нет: